Önkéntes leszek

 

Hogyan lehetsz Erasmus+ önkéntes? 

Lépésről lépésre

 
1. lépés – Tájékozódj!
 
Gondold át, hogy miért szeretnél önkéntes lenni! Tájékozódj régi önkéntesektől! Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a részvételi feltételeknek!
 
Mi nem Erasmus+ önkéntesség?
Például ezek nem: az alkalomszerű részmunkaidős önkéntes tevékenység; vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat; a fizetett állás - az EVS tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket; a szabadidős vagy turisztikai tevékenység; a nyelvtanfolyam; az olcsó munkaerő kihasználása; a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.
 
Ki vehet részt az önkéntes programban?
 
Minden 17 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal.
 
 
 
2. lépés – Találj egy küldő szervezetet!

A programban úgynevezett küldő szervezeteken keresztül lehet részt venni. A küldő szervezetek (jellemzően civil szervezetek) az önkéntesek toborozását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, illetve kapcsolatot tartanak az önkéntes szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel.

Küldő szervezetet így találhatsz:

Kapcsolatba lépsz egy, a lakóhelyed közelében működő, már regisztrált  küldő szervezettel, vagy keresel egy szervezetet az adatbázisban. A magyarországi küldő szervezetek elérhetőségei megtalálhatók az adatbázisban.

 

A küldő szervezet...:

 

•    segít a megfelelő fogadó szervezet felkutatásában és a kapcsolatfelvételben;

•    megállapodik a fogadó szervezettel az önkéntes szolgálat részleteiről (szolgálat kezdete és vége, munkaórák, lakhatási feltételek, nyelvtanulás formája);

•    pályázatot nyújt be a fogadó szervezettel közösen az önkéntes szolgálat költségeinek fedezésére;

•    felkészítést biztosít az önkéntesnek az indulás előtt;

•    kapcsolatot tart az önkéntessel és a fogadó szervezettel a projekt időtartama alatt (telefon/email);

•   hazatérés után segíti az értékelési folyamatot illetve más egykori önkéntesek körébe is bekapcsol

 

Minden küldő szervezet egy picit másként működik, eltérő elvek alapján eltérő számú önkéntest küld külföldre. Vannak szervezetek, amik csak az évek során kialakult partnereikkel működnek együtt, és csak hozzájuk küldenek önkénteseket, de akadnak olyan szervezetek is, amik bármely regisztrált fogadó hellyel szívesen alakítanak ki új kapcsolatokat.

 
 
3. lépés – Találj egy fogadó helyet!
 

Az önkéntes szolgálatot egy külföldi fogadó szervezetnél (pl. egyesület, alapítvány, közintézmény) kell eltölteni, ő biztosítja az önkéntes munkát. Az akkreditált fogadó szervezeteket és az általuk kínált projektek angol nyelvű leírását a hivatalos adatbázisban találod meg, vagy projekteket kereshetsz az Eurpópai Szolidaritási Testület portálján is, mint regisztrált tag.

Az adatbázisokban különböző szempontok szerint kereshetsz projekteket (ország / város / téma), az egyes projektleírások alatt pedig megtalálhatod az adott szervezet elérhetőségeit. Jellemzően az önkéntes keresi meg emailben a fogadó szervezeteket és érdeklődik a szabad önkéntes helyek után.

 
A szabad fogadó helyek kereséséhez ajánljuk a Database of Volunteering Opportunities oldalt, ahol rendszeresen jelennek meg önkénteseket kereső felhívások. Emellett érdemes figyelni a nemzeti iroda Facebook oldalát, ahol szervezetek hirdetnek szabad helyeket.
 
A legtöbb küldő és fogadó szervezet az önkéntes kiválasztása előtt előzetesen (telefon, Skype, Hangouts stb.) meggyőződik arról, hogy a jelentkező mennyire azonosul az önkéntesség gondolatával és hogy mennyire elkötelezett egy rövidebb vagy hosszabb távú önkéntes szolgálat mellett.
 
 
 
4. lépés – Légy türelmes! (a szervezet pályázatot ír, és a pályázati eredményre vár)
 

Ha a felek (küldő, fogadó szervezet és az önkéntes) megállapodtak a részletekben és minden kérdést tisztáztak (leendő önkéntesként kérdezz rá fontos részletekre – hol fogsz lakni, ki lesz a mentorod, heti hányszor lesz nyelvórád, stb.), benyújtják pályázatukat egyikük Nemzeti Irodájához. NEM az önkéntes készíti el és nyújtja be a pályázatot, hanem az őt fogadó / küldő civil szervezet (akkreditált szervezet). Ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy a pályázat elbírálása és az elindítása 4-5 hónapot vesz igénybe illetve a pályázat nem biztos, hogy támogatást kap, így a kiutazás nem garantált.

Előfordulhat az is, hogy egy meglevő (már pályázati támogatást kapott) szabad önkéntes lehetőségre jelentkezel, akkor a projekt kialakításba nincs lehetőséged részt venni, de a kiutazás biztos.

 
 
 
5. lépés – Az önkéntesség
 
Sok sikert, vagyis jó önkénteskedést!
 
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.