Szervezeteknek


 

Akkreditáció Erasmus+ önkéntes projektek megvalósításához

1. Mi az az akkreditáció?

Az akkreditáció során a nemzeti iroda (külső szakértők bevonásával) felméri a szervezet (Pályázó) kapacitásait. Célja annak megállapítása, hogy az önkéntesek számára megfelelő minőségű környezetet biztosít-e (a Végrehajtó Ügynökség irányelvei szerint), valamint a koordináló feladatait megfelelő minőségben tudja-e ellátni.

2. Első lépések
 
2.1. Regisztrálni kell a pályázót az Európai Bizottság által létrehozott Résztvevői Adatbázisban (Participant Portal). Ezzel a pályázó jogosulttá válik egy egyedi PIC kód használatára (PIC – Participant Identification Code – Résztvevői Azonosító Kód).
Útmutató a regisztrációhoz itt.
 
2.2. Az Akkreditációs online pályázati űrlap kitöltése.
Az akkreditációs webform elérhető ITT.

Az űrlap kötelező mellékletei megtalálhatók a Letölthető dokumentumok menüpont alatt:

1. Programterv 
2. Felelősségvállalási nyilatkozat/Declaration of Honour (Űrlap I rész) kinyomtatva, a hivatalos képviselő által aláírva és beszkennelve.

 

Szerepek, amelyre szervezetek akkreditációs pályázatot nyújthatnak be:

Koordináló Szervezet: amennyiben a szervezet szeretne EVS pályázatot benyújtani, lebonyolítani, illetve külső helyszíneken önkénteseket koordinálni, az erre vonatkozó akkreditációt a webformon (ka110)  keresztül kell megpályáznia feltüntetve a szükséges információkat.

Fogadás: ha a szervezet önkénteseket szeretne fogadni, számukra tevékenységeket biztosítani az erre vonatkozó akkreditációt a webformon (ka110)  keresztül kell megpályáznia feltüntetve a szükséges információkat..

Küldés: ha a szervezet önkénteseket szeretne küldeni, számukra távoli támogatást biztosítani, az erre vonatkozó akkreditációt a webformon (ka110)  keresztül kell megpályáznia feltüntetve a szükséges információkat.


3. Az űrlap elektronikus benyújtása után 
 
3.1. Ha a PIC kódhoz csatolt dokumentumok és adatok rendben vannak, a nemzeti iroda jóváhagyja a szervezet pályázati jogosultságát. Van lehetőség hiánypótlásra.
 
3.2. Ha a pályázó jogosult a pályázásra, a nemzeti iroda ellenőrzi az űrlapot, majd felméri a pályázó kapacitását. Adott esetben módosításokat kér.
 
3.3. Amennyiben a kapacitás és az űrlap tartalma megfelelő, a nemzeti iroda jóváhagyja az akkreditációt, vagyis a pályázó jogosulttá válik, hogy részt vegyen EVS-ben.
 


Fontos:

Az akkreditációs eljárás minimum 6 hetet vesz igénybe, ezért a pályázóknak időben el kell indítani a folyamatot ahhoz, hogy pályázati határidőre jóváhagyott akkreditációval rendelkezzenek. 
 
A magyar nemzeti iroda maximum 3 évre hagyja jóvá az akkreditációt. Amikor az akkreditáció a végéhez közeledik, a pályázónak megújítást kell kezdeményeznie, egy újabb akkreditációs űrlap benyújtásával.

Az akkreditációs űrlap kitöltése előtt kérjük, tanulmányozzák át az alábbi anyagokat:

Charter

Accreditation guidelines

Minőségi ajánlások szervezetek számára

Online Linguistic Support (Online Nyelvi Támogatás): részletes információt a pályázó szervezet kap közvetlenül, amennyiben az önkéntesei számára releváns.


Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps)

2016. december 7-én az Európai Bizottság elindította az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.

 

Több információ az Európai Szolidaritási Testületről ITT.

További részletek szervezeteknek ITT.

 

Placement Administration and Support System (PASS)

Az Erasmus+ önkéntes tevékenységekben  akkreditált szervezeteknek az ESC adatbázisában regisztrált fiatalok közül választják ki a projektbe az önkéntes(eke)t, illetve saját projektjeiket is megjelenítheték a portálon(PASS), elérhetővé téve ESC tagoknak.

Részletek és PASS regisztráció ITT.

Használati útmutató ITT.

 

Frissítve: 2017.12.20.

 

Feliratkozás az önkéntes szervezeteknek szóló hírlevélre


Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.