GYIK


Mi az az Európai Szolidaritási Testület?
Az Európai Szolidaritási Testület egy európai uniós kezdeményezés – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt Európában. 
Több projekttípust is elérhetővé tesz: lehetőség van egyéni vagy csoportos önkéntességre, gyakornoki tevékenységre vagy munkavállalásra, illetve kizárólag belföldön szolidaritási projekt megvalósítására.
 
Milyen témájú projekteket támogat az Európai Szolidaritási Testület?
A Szolidaritási Testület célja, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljon: természetvédelmi projektektől időseket támogató programokon át kulturális projektekig bármit találhatsz, ami megfelel az Európai Unió kitűzött céljainak és elvinek.
 
Hogyan vehetek részt a Szolidaritási Testület valamelyik projektjében?
Az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben azok a fiatalok vehetnek részt, akik 18-30 évesek és regisztráltak a Testület portálján. A regisztráció során néhány információt kell megadnod magadról (hol laksz, hány éves vagy, milyen témák érdekelnek, milyen fajta projektben szeretnél részt venni, milyen területen vannak tapasztalataid, tudásod); projektet azután kezdhetsz el keresni, hogy aktiváltad a profilodat. Az oldal egyfajta „társkeresőként” működik: te is kereshetsz olyan projekteket, amik érdekelnek, illetve a szervezetek is küldhetnek neked önkéntes, gyakornoki vagy munkavállalói ajánlatot – amit természetesen nem kötelező elfogadnod, hogyha nem tetszik. A projektek kereséséhez itt találsz egy rövid Útmutatót. Ha pedig szeretnél minél hamarabb információt kapni arról, hogy egy szervezet téged választott-e, töltsd le az Európai Szolidaritási Testület appot a mobilodra!
 
Ha önkéntes projektben szeretnél részt venni, keresned kell egy magyar támogató szervezetet. A támogató szervezet feladata lesz majd, hogy (a fogadó szervezettel együttműködve) itthonról segítse az önkéntes projektre való felkészülésedet, a fogadó szervezet és közötted mediáljon, valamint a hazatérésed és visszailleszkedésedet segítse.
 
Hogyan találhatok támogató szervezetet?
Az Európai Ifjúsági Portál adatbázisában kereshetsz magadnak támogató szervezetet. Ehhez az kell, hogy a szervezet székhelyét Magyarországra állítsd be, a szerepkörét pedig önkéntességen belül „Supporting”-ra. Emellett város szerint is kereshetsz szervezetet, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb lévőt!
 
 
A Szolidaritási Testület egy jogi személy / szervezet / klub?
Nem, akárcsak az EVS, az Európai Szolidaritási Testület is egy mobilitási program. 
 
Hogyan kezdeményezhetek szolidaritási projektet?
Szolidaritási projektet legalább 5 fős csapatban valósíthatsz meg 2-12 hónapos időszakban belföldön. Ehhez regisztrálnotok kell a Testület oldalán, valamint be kell adnotok egy pályázatot a magyar nemzeti irodának (Tempus Közalapítvány), amelynek tartalmaznia kell céljaitokat és a célok eléréséhez szükséges tervet. Sikeres pályázás esetén az Unió támogatást nyújt a projektmenedzsmenthez és segítő coach felfogadásához.
A 2019-es pályázati határidők: február 13., április 30. és október 1.
 
Mely országokban valósíthatok meg projekteket?
Önkéntesség esetén a résztvevő (európai uniós) országok és a partner országok bármelyikében. A partnerországok közé tartozik:
• Törökország
• Liechtenstein, Izland és Norvégia
• Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna
• Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
• Oroszország
 
Gyakornoki tevékenységet és munkavállalást az európai uniós országokban végezhetsz.
 
Szolidaritási projekteket a lakóhelyed szerinti országban (Magyarországon) valósíthatsz meg.
 
Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) / az Erasmus+ Önkéntesség még mindig életben van?
Nem, ezeket a programfajtákat (meghagyva az alapjukat) felváltotta az Európai Szolidaritási Testület.
 
Ha voltam már Erasmus+ vagy EVS-önkéntes, akkor jelentkezhetek a Testület önkéntes projektjeire?
Volt Erasmus+ vagy EVS-önkéntesként csak akkor vehetsz részt a Testület önkéntes projektjében, ha az előzetes önkéntes tevékenységed maximum 2 hónapig tartott. Az önkénteskedéssel töltött összidő nem haladhatja meg a 14 hónapot; tehát ha előzetesen 2 hónapig vettél részt az Európai Unió valamely önkéntes programjában, a Testülettel még részt vehetsz egy (maximum) 12 hónapos projektben.
 
Kell nekem fizetni ezért?
Nem, vagy csak az igazán személyes költségeket. Önkéntes projektek esetén az Európai Unió fedez mindent, amire szükség van ahhoz, hogy részt vegyél a projektben: az utazást a helyszínre és haza, a szállást, az étkezést, a biztosítást. Emellett kapsz valamennyi zsebpénzt is a mindennapi költségekre, valamint nyelvi támogatást és képzést, hogy minél könnyebben beilleszkedj a helyi társadalomba.
 
Gyakornoki tevékenység és munkavállalás esetén a Testület szintén nyújt neked nyelvi támogatást és képzést, valamint fedezi az utazás költségeit. Fizetést azonban attól szervezettől kapsz majd, ahol dolgozni fogsz – előzetesen kötelező szerződést kötnötök!
 
Mi a különbség az önkéntes projektek, illetve a szakmai gyakorlat és a munkavállalás között?
A támogatás mértéke, valamint a szervezettel való szerződéskötés mellett (lásd: Kell nekem fizetnem ezért? kérdés) a projektek jellege és emiatt a keresett résztvevő elvárt tudása is eltérő lehetnek. Míg az önkéntességhez elsősorban lelkesedés és érdeklődés kell, a másik két projekthez szakmai alapokra is szükséged lesz. Szakmai gyakorlatra elsősorban olyan fiatalokat keresnek, akik az adott szférában tanultak; munkavállaláshoz bizonyos esetekben már tapasztalatra is szükséged lesz.
 
Milyen mértékű nyelvtudásra van szükség a részvételhez?
Általánosan elmondható, hogy a részvételhez nem kell beszélned az adott ország nyelvét, hiszen kapni fogsz nyelvi támogatást. Azonban vannak olyan projektek, ahol a feladatok elvégzéséhez már a projekt elején szükséged lehet valamennyi nyelvtudásra, ezt a szervezet előzetesen jelzi majd!
 
A magyar társadalombiztosításomat fenn kell-e tartanom a projekt ideje alatt vagy ezt kiváltja a Szolidaritási Testület által felajánlott biztosítás, a Cigna?
Mivel a Cigna csak kiegészítő biztosítást nyújt. Azért, hogy az EGT-tagországokban is igénybe vehesd az orvosi ellátást, rendelkezned kell Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amelyhez a magyar társadalombiztosítási jogviszonyodat folyamatosan fenn kell tartani (azaz fizetned kell a TB-t). 
 
Ha ennél speciálisabb kérdésem van, kihez forduljak?
Írj az info[kukac]tpf[pont]hu e-mail címre!
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.