Megvalósítás


Alapokmány

Azoknak a szervezeteknek, akik az Európai Szolidaritási Testületben szeretnének projektet megvalósítani, be kell tartaniuk az ITT elérhető alapokmányban foglaltakat.

 

Placement Administration and Support System (PASS)

A megfelelő tevékenységtípusra (önkéntesség, foglalkoztatás) és funkcióra (támogató, fogadó) vonatkozó Quality Label megszerzését követően a szervezetek elérést kapnak a Placement Administration and Support System (PASS) felülethez, ahol lehetőségük van a (csak tervezett vagy már támogatott) projektjüket promotálni, illetve résztvevőket keresni az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált fiatalok között.

A felület elérhető ITT.

Használatához útmutató elérhető ITT

A projekt minőségének biztosítása:

A projekt megvalósítás során az Európai Bizottság az alábbiakat biztosítja a szervezeteken keresztül a résztvevők számára:

  • Általános Online Képzés: a fiataloknak segít a felkészülésben a projekt megkezdése előtt.
  • Online Nyelvi Támogatás: a szolgálatukhoz szükséges nyelvet tudják a fiatalok fejleszteni ezen a felületen. Az itt elérhető szintfelmérő minden résztvevő számára elérhető, kitöltése javasolt. A kurzus azok számára érhető el, akiknek ezt a pályázat beadásakor megigényelték.
  • Tréningek: a nemzeti iroda szervezi a résztvevő fiatalok számára szolgálatuk idejének megfelelően:
  • Megérkezés utáni 5 napos képzés, amelyre meghívást kap minden fiatal, aki 2 hónapnál hosszabb projektben vesz részt. Fő célja, hogy segítse a résztvevő fiatalokat a fogadó ország kultúrájába való adaptálódásban, illetve felkészítse őket az Európai Szolidaritási Testületben való aktív részvételre, jogaikra és kötelezettségeikre.
  • Félidős értékelő találkozó, amelynek 4 napjára meghívást kap minden fiatal, aki 6 hónapnál hosszabb projektben vesz részt. Fő célja, hogy segítse az fiatalt reflektálni az átélt tapasztalatokra, tudatosítsa a tanulási folyamatot és a fejlődését.

Ezen felül része minden Európai Szolidaritási Testület keretei között megvalósuló projektnek: a kiutazás előtti tréning, amelynek megvalósítása a résztvevő szervezetek feladata, valamint az évente megrendezésre kerülő országos eseményen való részvétel a szolgálatuk befejeztével a küldő országukban.

  • Mentorálás: ennek biztosítása a pályázó szervezet kötelessége. Célja a fiatalok támogatása a tanulási folyamatukban és személyes fejlődésükben a projekt során. Kapcsolódó részletek a pályázati útmutatóban. A magyar nemzeti iroda képzéseket is biztosít mentorok számára, amelynek részletei ITT érhetőek el.
  • Biztosítás: A program minden résztvevője számára, akik nemzetközi projektben vesznek részt kötelezően rendelkezniük kell Európai Egészségügyi Kártyával, amelynek birtokában egy másik tagállamban a küldő országbeli egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Az Európai Bizottság ezen felül szerződésben áll egy magán biztosítóval, amely kiegészítő szolgáltatásként igénybe vehető azokban az esetekben, amikor a résztvevő nem jogosult az ingyenes Európai Egészségügyi Kártyára vagy az fogadó ország egészségügyi rendszere nem fedezi az orvosilag szükséges kezelést. A biztosítás megkötése a pályázó szervezet feladata.
  • Youthpasssegíti a fiatalokat a tanulási folyamatuk nyomon követésében, illetve a szolgálat végén kiállított dokumentumban ezt hivatalos formában tudják dokumentálni és felhasználni a jövőben.
     

Disszemináció, projekt eredményeinek terjesztése

Az Európai Szolidaritási Testület keretei között kiemelten fontos a projektek, illetve eredményeiknek láthatóságát biztosítani.

Ennek módjáról és mikéntjéről a Pályázati útmutató Annex I. részében található iránymutatás.

Kommunikációs anyagok elérhetőek ITT.

 

Szerződéskötés

Az Európai Szolidaritási Testület keretei között támogatott projektekre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) elérhetőek:

2018 - ban támogatásban részesített pályázatok esetében ITT.  

2019 - ben támogatásban részesített pályázatok esetében ITT.

 

A projektmegvalósítás során az Európai Szolidaritási Testület program hivatalos logóját fel kell tüntetni minden felületen (honlap, projekttermék, rendezvény plakátja, stb.).

Letölthető ITT

 

Beszámolás folyamata

Mobility Tool+ a projektkövetést és beszámoló készítést támogató webes eszköz az Erasmus+ program és az ESC kedvezményezettjei számára.

A Mobility Tool+ tartalmazza a projektekkel kapcsolatos legfontosabb adatokat (partnerek, projekt időszak, megítélt támogatás, stb.), a kedvezményezettekkel megkötött támogatási szerződéssel összhangban.

 A Mobility Tool+ elérhető  ITT 

FONTOS: A projekt eléréséhez azzal az EU Login (korábban: ECAS) felületre vezető email címmel kell belépni, amelyikre a Mobility Tool+ az automatikus értesítést küldte. Ez a pályázatban megadott és a támogatási szerződésben szereplő szervezeti kapcsolattartó e-mail címe. Amennyiben ehhez az e-mail címhez nem tartozik EU Login fiók, kérjük, hozzanak létre vele egy fiókot az URF (Participant Portal) rendszerben, hogy hozzáférjenek a pályázathoz.

 

Az eszköz célja kettős:

- lehetővé teszi a mobilitások résztvevőnkénti felvételét, amelyek során a pályázók jelölhetik, ha a mobilitások során bármilyen változás történt, különös tekintettel a költségvetést (távolságsáv, rendkívüli költség) is érintő változásokra,
- kérdőíves beszámolókat generál a résztvevők számára, valamint lehetővé teszi a felvitt adatok alapján a pályázati beszámoló elkészítését.

 

A Mobility Tool+ felületen a pályázatok követése és a beszámolás menete az alábbi módon zajlik:

1. A pályázók a projekt kezdetekor (amikor az e-mailes automatikus értesítést megkapják a felület elérhetőségéről) belépnek a Mobility Tool+-ba, majd ellenőrzik a meglevő adatokat a „Projekt részletei”, a „Szervezetek”, a „Kapcsolattartók” valamint a „Költségvetés” menüpontokban.

2. Ezt követően a „Mobilitások” menüpontban egyesével felviszik a résztvevőket megadva a kért információkat minden egyes résztvevő esetében, jelezve az esetleges változásokat.

3. Az összes résztvevő felvitelét követően a „Költségvetés” fülön a pályázók ellenőrzik, hogy az előző pont szerint felvitt adatok alapján kalkulált összeg megfelelő-e. Ha eltérést tapasztalnak az elszámolni kívánt összegtől, akkor javítani kell a felvitt résztvevőknél megadott adatokat.

4. A tevékenység végét követően a résztvevők egy kérdőívet kapnak a megadott email címre, amelyet kitöltést követően visszaküldenek a rendszerbe. A kitöltött és benyújtott kérdőíveket a pályázók a beszámoló benyújtása előtt megtekinthetik a Mobility Tool+-ban a „Mobilitások” menüpontban az egyes résztvevőkre vonatkoztatva. A kérdőíveket a nemzeti iroda is ellenőrizni fogja a beszámoló értékelése során.

5. A projekt befejezését követően, minden adat felvitele után a szakmai beszámoló elkészítése a „Beszámolók” menüpontban történik a „Beszámoló készítése” gombra kattintva. 
A tartalmi részek kitöltését és a megfelelő bizonylatok elektronikus felcsatolását követően a „Benyújtás” gombra kattintva nyújtható be a beszámoló. A benyújtást követően a felvitt adatok már nem módosíthatóak. 

 

A Mobility Tool+ részletes használatáról az alábbi linken olvashatnak:

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/wikis/pages/viewpage.action?pageId=315297696

 

2018-ban támogatásban részesített pályázók részére a beszámolással és költségek elszámolhatóságával kapcsolatos részletes tájékoztatás ITT olvasható.

2019-ben támogatásban részesített pályázók részére a beszámolással és költségek elszámolhatóságával kapcsolatos részletes tájékoztatás ITT olvasható.

 

Frissítve: 2019. január 17.

Feliratkozás az önkéntes szervezeteknek szóló hírlevélre


Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.