Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Az Európai Szolidaritási Testület résztvevői a koronavírus ellen

Kategória: : Általános
Közzétéve: 2020.06.08. 10:24
az_europai_szolidaritasi_testulet_resztvevoi_a_koronavirus_ellen_5430.png

Ebben az időszakban a legapróbb segítség is sokat számít. A Testület résztvevőinek életét felborította a koronavírus, de így is megtalálják arra a módot, hogy segítsenek másoknak.

Legyen szó bevásárlásról, maszkvarrásról vagy az online oktatás segítéséről, a Testület önkéntesei eltökélten támogatják azokat, akiknek segítségre van szükségük.

Külföldi példák

A horvát Circles szervezet például az idősek támogatását tűzte ki céljául: önkéntesei a bevásárolnak a hely időseknek, hogy ez a veszélyeztetett korosztály minél kevesebb időt töltsön az otthonán kívül. A lengyel Caritas önkéntesei ételcsomagokat állítanak össze az időseknek, a CampoSfera alapítvány résztvevői pedig a székhelyéül szolgáló kis falu időseinek bevásárlását oldják meg.

A román Nevo Parudimos szervezet önkéntesei maszkokat varrnak és osztanak szét azoknak, akik nem engedhetik meg, hogy vegyenek maguknak, ehhez 5000 maszkra elég alapanyagot vettek és a helyiek varrógépjeit kérték kölcsön. A lengyel Tratwa Associacion önkéntesei pedig a Wroclaw-ban található kórházakat támogatják azzal, hogy védőmaszkokat és sisakokat készítenek.

Hollandiában a fiatalok Fresh Table nevű szolidaritási projektjükkel vették fel a harcot a Covd-19 kihívásaival: egészséges ételeket juttatnak el elérhető áron Breda és Rotterdam lakosainak online rendelések alapján.

Az online kezdeményezések száma is megnőtt. A finn Y-line nevű szolidaritási projekt megvalósítói például vezetett online beszélgetéseket szerveznek azoknak, akik egyedül érzik magukat ebben a nehéz és gyakran izolált helyzetben. A román ACTOR szervezet önkéntesei pedig 3-12 éves gyerekeknek tartanak oktató jellegű online alkalmakat.

Up-date: ha szeretnéd megsimerni a külföldi projektek mögötti önkénteseket, kattintsd ide, és olvasd el az Európai Bizottság angol  bemutatóját!

A magyarok sem maradnak ki

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ önkéntesei például szintén a helyi idősek mindennapjait könnyítik meg azzal, hogy a Gondoskodó Szolgálat Kecskemét keretein belül bevásárolnak nekik. Az Európai Ifjúsága Egyesület önkéntesei online tandem partnerek lettek: a hazánkban lévő külföldiek angolra vagy németre tanítják a külföldön maradt magyarokat, akik cserébe őket magyarra. Szintén az egyesület önkéntese az osztrák Stefanie is, aki a koronavírus miatt nem járhat be abba a kéttannyelvű óvodába, ahol ezelőtt a kicsikkel foglalkozott – ezért készített nekik egy aranyos videót, amelyben A kis hableány történetét meséli el németül.

Van olyan fiatal is, aki hivatalosan már befejezte az önkéntes projektjét, azonban a korlátozások miatt Magyarországon ragadt. Ő Sinan, aki ebben a helyzetben is fogadó szervezete, a Menedékház Alapítvány mindennapjait segíti: hajléktalanoknak vásárol be és gyerekeknek tart foglalkozásokat. Ha szeretnél többet megtudni a történetéről, kattints ide!

Szolidaritási Testület projekt keretein belül te is támogatsz másokat ebben az időszakban? Írd meg nekünk történeted az agnes.hargitai{kukac}tpf.hu e-mail címre és megosztjuk!

Szeretnél még hasonló történetekről hallani? Kövesd Facebook oldalunkat!

Forrás a külföldi példákhoz
Fotó: Menedékház Alapítvány

Kapcsolódó hírek

top
START+ Információs Fesztivál
Vegyél részt információs webinárium sorozatunkon és tudd meg, milyen lehetőségek várnak rád az Erasmus+ ifjúság és az Európai Szolidaritási Testület programokban!
top
UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK FELOLDÁSA AZ ERASMUS+ IFJÚSÁGI TERÜLETÉN ÉS AZ EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLETBEN
Az Erasmus+ ifjúsági projektek és az Európai Szolidaritási Testület projektek keretein belül tervezett nemzetközi mobilitások újra megvalósíthatók
top
Itt az új Europass!
Elérkezett az álláskeresés következő korszaka!
top
Téged is várnak az önkéntesség történetei!
Július és augusztus folyamán olyan fiatalok történeteit osztjuk meg, akik külföldön önkénteskedtek.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó