Oldal logó
ESC logó
Gyengénlátó mód képe

Szolidaritási szerda 4. – 3+1 tipp a csapatmunkához

Kategória: : Szolidaritási szerda
Közzétéve: 2020.04.22. 16:15
szolidaritasi_szerda_4._–_31_tipp_a_csapatmunkahoz_6335.png

Ahhoz, hogy sikeres legyen a szolidaritási projektetek, egy jól együttműködő, hatékony csoportra van szükség. Bár a projekt sikere elsősorban rajtatok múlik, mások segítségére is számíthattok.

Szolidaritási projektet legalább öt fős csoportként tudtok megvalósítani. Az Európai Szolidaritási Testület előírásai szerint a csoport minden tagjának: legalább 18 évesnek és legfeljebb 30 évesnek kell lennie a projekt kezdetekor; regisztrálnia kell az Európai Szolidaritási Testület Portálján; és – ha itthon valósít meg projektet – rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel.

Emberek&készségek

Emellett másra is érdemes odafigyelnetek, amikor összeáll a végleges csoport. Egyrészt végig kell gondolnotok, hogy a célotokat együtt el tudjátok-e érni, minden ehhez szükséges képességet vagy tudást birtokoltok-e csoportként. Vegyünk egy példát! Olyan animációt szeretnétek készíteni és kicsoportos beszélgetésekkel összekötve iskolai vetítéseken terjeszteni, amivel az autisták megítélését árnyaljátok, finomítjátok. Egy ilyen projekthez különböző tudású emberekre van szükségetek:

  • valakire, aki azért felel, hogy valós és hiteles tudást adjatok át az autizmusról;
  • valakire, aki el tudja készíteni magát az animációt;
  • valakire, akinek jók a szervezői skilljei és meg tudja szervezni az iskolákkal a filmnézős-beszélgetős alkalmakat;
  • illetve olyan személyre vagy személyekre, akik tudják ezeket a beszélgetéseket vezetni, tartalmassá és érdekessé tenni.

TIPP! Szeretnétek, hogy más is csatlakozzon a projekthez, de nem tudjátok, hogyan találjatok újabb tagot? Kérdezzétek meg a regionális Eurodesk partnert, hogy ismer-e olyan lelkes fiatalt, aki szívesen csatlakozna a projektetekhez! Az Eurodesk egy nemzetközi ifjúsági információs hálózat, amelynek civil szervezetek és egyesületek országszerte a tagjai.

Csoport&vezető

A projekt megvalósításához nemcsak az kell, hogy az egyes lépéseket meg tudjátok valósítani, hanem az is, hogy a közös munka gördülékeny legyen. Ehhez szükség van egy nagyon fontos szereplőre: a csoport vezetőjére. Ő az a személy, akit felelősként, a csoport hivatalos képviselőjeként megjelöltök a pályázatban, a projekt megvalósítása közben pedig motiválja a többieket, koordinálja a közös munkát és leosztja az esetlegesen még függőben lévő feladatokat. Ennek a személynek összeszedettnek és kedvesen határozottnak kell lennie ahhoz, hogy ügyesen össze tudja fogni a csoportot.

Előre tisztázzátok, hogy ki lesz a csoport vezetője és azt is, ki milyen feladatot vállal a tudásának és az idejének megfelelően! Emellett érdemes a belső működéshez egyfajta szabályrendszert is kidolgoznotok. Milyen platformon fogtok kommunikálni? Milyen gyakran találkoztok majd személyesen? Mikor kell jelezni, hogyha esetleg valaki megcsúszott egy részfeladattal?

TIPP! Azt is gondoljátok végig, hogy milyen online toolokkal tudjátok segíteni a közös munkát! Feladatok nyomon követésére ott a Trello vagy az Asana, a Messengert pedig kiválhatja a Flock vagy a Slack.

Projekt&fejlődés

A szolidaritási projekttel nem csak ti adtok valamit a világnak, ti is gazdagodtok a projekt által. Ez egy nemformális tanulási lehetőség, amely során sok tapasztalatot szerezhettek. Megtudhatjátok, hogy milyen megoldást keresni egy felmerülő kihívásra, megírni egy projektet, pályázatot beadni, hogyan kell menedzselni egy közös projektet, megoldani az esetleges konfliktusokat, nyitni a társadalom bizonyos csoportjai vagy éppen döntéshozói felé, koordinálni egy kiscsoportos beszélgetést, kezelni a projektort, stb.… Mikor kidolgozzátok a projektet, gondoljátok végig azt is, várhatóan milyen tanulási lehetőségeitek lesznek a projekt során – így később sokkal tudatosabban reflektálhattok a fejlődésetekre!

TIPP! Ha ehhez egy szempontrendszerre szeretnétek támaszkodni, ismerjétek meg a Youthpass nyolc kulcskompetenciáját! Ide kattintva megtudhatjátok azt is, hogyan használhatjátok a Youthpass-t szolidaritási projektetek megvalósítása során.

Coach&szervezet

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, ebben a kalandban nem egyedül vesztek részt: egy coach és egy szervezet is segíti a munkátokat. Amikor szolidaritási projektre pályáztok, külön támogatást igényelhettek egy külső coach-ra. A coach nem lehet a csoport tagja: ő egy független szem, aki támogatja a tanulási folyamatotokat, segít, ha elakadtatok a projekt megvalósításában vagy, ha esetleg nézeteltérés alakult ki a csoportban.

A projekt megvalósítását emellett egy szervezet is segíti. A magyar jogszabályok miatt a támogatást csakis bejegyzett jogi személyiségnek (pl.: szervezetnek, közintézménynek, stb.) lehet utalni; ez a szervezet juttatja el hozzátok a támogatást és segíthet nektek az adminisztrációban is.

TIPP! Akkor is érdemes felkeresnetek az Eurodesk partnereket, ha coach-ra vagy befogadó szervezetre van szükségetek. Lehet, hogy ők éppen nem tudják vállalni ezt a feladatot, de ajánlhatnak a környéken mást, aki igen!

Kérdések, amiket érdemes körül járnotok

  • Minden szükséges skill és tudás megtalálható a csoportban ahhoz, hogy megvalósítsuk a célunkat?
  • Ki milyen feladatot tud vállalni a tudásának és idejének megfelelően?
  • Ki legyen a csoport vezetője? Mindenki megbízik benne és az adottságaiban, hajlandó hallgatni rá?
  • Milyen extra segítségre lehet még szükségünk?
  • Hogy könnyítsük meg a csoporton belüli kommunikációt a projekt során?
  • Hogyan tegyük átláthatóvá a munkát, azt, hogy hogyan haladnak az egyes folyamatok?
  • Hogyan tudatosítsuk a saját fejlődésünket a projekt alatt és után?
  • Várhatóan miben fogunk fejlődni a projekt során?
  • Vajon hogyan fog hatni a projekt a személyiségünkre, melyik részénél kerülhetünk ki a komfortzónánkból, tapasztalhatunk meg valami újat?
  • Szükségünk van coach támogatására? Ismerünk valakit, aki jó tanácsokat adhat például csoportmunka terén?
  • Melyik szervezetet kérjük meg, hogy segítse a munkánkat?

Olvassátok el a Szolidaritási szerda cikksorozat összes részét!

1. A szolidaritási projektek alapjai
2. 3 kérdés a célotokról
3. 5 tanács a sikeres projekthez
4. 3+1 tipp a csapatmunkához
5. A pályázatírás 5 lépése
6. 7 dolog, amin elcsúszhat a pályázat
7. Mi történik a pályázat benyújtása után?
8. 5+1 kérdés a hatékony kommunikációhoz
9. 7 tanács a sikeres beszámoláshoz

Ha kérdés merülne fel vagy szeretnétek még egy témáról többet megtudni, írjatok a Facebook oldalunkon!

 

Photo: European Union

Kapcsolódó hírek

top
Változik az önkéntesek biztosításra való regisztrálásának menete
A CIGNA a Mobility Tool+ rendszerén keresztül, automatikusan kapja meg a résztvevő adatait.
top
Elindult az új Szolidaritási Testület honlap!
A program 2021-2027 közötti szakaszának információi új oldalunkon olvashatók.
top
Pár kattintásra az ifjúságbarát önkormányzattól!
Események és eszközök a fiatalok aktív társadalmi részvételéért.
top
Ifjúsági stratégiákat mutat be a SALTO-Youth
Olyan témákat feldolgozva, mint a társadalmi befogadás, az európai képzési stratégia vagy az ifjúsági részvétel.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Ugródeszka Ifjúsági Hírlevél:

Érvénytelen e-mail cím!
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje. Nem fogadta el az Adatkezelési tájékoztatót! Kérjük, pipálja be a "Nem vagyok robot" jelölőnégyzetet!
Erasmus + logó és Európai Szolidaritási Testület logó Tempus Közalapítvány logó, Emberi Erőforrások Minisztériauman logó, Innovációs És Technológiai Minisztérium logó