A sikeres tanulási folyamat 7 fontos lépése

Kategória: : Tippek szervezeteknek
Cimkék: Erasmus+, tippek
Közzétéve: 2017.09.14. 09:19

Egy ifjúsági projekt alapeleme a tanulás, és a pályázatok elbírálásánál is fontos szempont, mit tanulnak a résztvevők.

Egy ifjúsági projekt alapeleme a tanulás - a jó hangulat és a nemzetközi társaság mellett. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan valósítható meg sikeresen a tanulási folyamat, reméljük, ezzel gördülékenyebben megy majd a tervezés. Ne felejtsétek, a pályázatok elbírálásánál is fontos szempont, mit tanulnak a projektben részt vevő fiatalok!
 
1. Kell egy (közös) ötlet! 
Már a kezdetektől vonjátok be a fiatalokat a tervezésbe, az ötlet továbbgondolásába, hogy magukénak érezzék a projektet és az valóban az ő igényeikre épüljön. 
 
2. Határozzátok meg a célokat! 
A projekt céljaihoz illeszkedjenek a tervezett tevékenységek, melyek összhangban vannak a betervezett tanulási eredményekkel. A célok jelszava legyen: SMART (vagyis: specific/konkrét, measurable/mérhető, achievable/elérhető, realistic/reális és time based/tervezett).
 
3. Nem vagyunk egyformák. Ne felejtsétek, hogy mindenkinek más nehézségei lehetnek a tanulási folyamat során. Igényeljetek kiegészítő támogatást, ha szükséges (hátrányos helyzetű résztvevők és fogyatékossággal élők esetében elszámolhatók extra költségek).
 
4. Legyen egy koherens terv a tanulási folyamatról, mely a projektben végig jelen van! 
Mit visznek magukkal a résztvevők, és az egyes tevékenységekben ez hogyan jelenhet meg? A projekt nem csak a csere vagy önkéntes tevékenység idejét jelenti, hanem a felkészülési és utánkövetési időszakot is, ezeket is aktívan be lehet építeni a tanulási folyamatba!
 
5. Tervezd bele a tanulási folyamatot minden tevékenységbe! 
Nemformális és interaktív tanulási módszereken keresztül tudatosítsátok magatokban és a résztvevőkben, önkéntesekben egyaránt, hogy hogyan illeszkednek az egyes aktivitások a közösen kigondolt tanulási folyamatba. 
 
6. Hagyj időt a programban arra, hogy a résztvevők átgondolják a saját tanulási folyamatukat! Csomó jó módszer létezik ehhez (pl. „learning buddy” vagy a „reflection time”). A Youthpass folyamat és dokumentum is ezt támogatja! 
 
7. Gondold át azt is, hogyan fogjátok a világgal megosztani azt a sok szuper izgalmas dolgot, amit a projekt során tanultatok! 

 

Cikksorozatunkban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyekkel sikeresen navigálhattok a projekttervezés – pályázatírás – megvalósítás bermudaháromszögében, legyen szó technikai apróságokról vagy a megvalósítás során jelentkező kihívásokról.

Korábbi cikkek:

5 tipp. hogyan vond be TÉNYLEG a helyi közösséget

Ha ifjúsági projektet tervezel, erre a 7 dologra mindenképp figyelj

5 apróság, amin elcsúszhat a pályázatod

 

Kapcsolódó hírek

top
Valószínűleg a legtutipp tippek Erasmus+ pályázóknak
2020 lesz a jelenlegi pályázási rendszer utolsó éve. Ideje beizzítani a pályázatíró futóműveket! Kezdetnek, íme, 10 tuti tipp Erasmus+ pályázóknak a 2019-es nívódíjasoktól!
top
Hogyan kommunikáljuk hatékonyan Erasmus+ eredményeinket?
Idén ősszel is megrendezésre kerül a disszeminációs tréning a 2017, 2018 és 2019-ben támogatást nyert pályázók számára!
top
A TE UTAD!
Idén nyáron is csatlakozunk a fesztiválozó tömeghez!
top
START + infónap Budapesten
Április 12-én tartott ingyenes rendezvényünkön ifjúsági területen dolgozó szervezetek és intézmények hallhatnak pályázati tanácsokat.
top
Felhívás programok megvalósítására az Európai Ifjúsági Héten
A Tempus Közalapítvány ajánlattételi felhívást tesz közzé helyi programok megvalósítására az Európai Ifjúsági Héten.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.