Ha ifjúsági projektet tervezel, erre a 7 dologra mindenképp figyelj

Kategória: : Tippek szervezeteknek
Cimkék: Erasmus+, pályázat
Közzétéve: 2017.08.31. 14:57

Mitől lesz egy ötlet ifjúsági projekt? Mit takar a sokszor hallott, bűvös nemformális tanulás?

Rengeteg projekttervet látunk, ahol hiába klassz az alapötlet, nem igazán passzol az Erasmus+ program célkitűzéseihez vagy nem felel meg az ifjúsági projekt alapelveinek.
 

1. A fiatalok nem csupán résztvevők, hanem aktív alakítói a programnak. 
Vond be a fiatalokat már a tervezésnél, így igazán az ő igényeikre lesz szabva a projekt, és ők is jobban magukénak érzik az ügyet!

2. A program nemformális tevékenységekre épüljön!
A nemformális tevékenységek mindig az iskolai kereteken kívül zajlanak, fejlesztik a kezdeményező készséget és önkéntes alapon vesznek részt benne a fiatalok. Ezen belül sokféle forma létezik: élményalapú vagy tapasztalati tanulás, helyzetgyakorlat, szimuláció, vagy egy mini-projekt megvalósítása, stb.

3. Fontos elem a tanulás.
Annak ellenére, hogy nem a megszokott keretek között (iskolapadban) zajlik, a tanulás igenis fontos eleme a projektnek! Az élmény alapú tanulás vagy mini-projekt megvalósítása közben/után is mindig jó, ha tudatosul, mit tanultak a résztvevők.

4. A kézműves tábor vagy az erdei iskola nem ifjúsági projekt.
És nem az a felnőttek által felügyelt nyelvi tábor vagy egy szimpla kultúrprogram, például a múzeumlátogatás sem - tehát egy ifjúsági projekt nem a fiatalok felügyeletét jelenti, hanem tervezett tanulási folyamatokra épülő tevékenységet nemformális eszközökkel.

5. Legyen rugalmasság a programban!
A jól megtervezett program mindig átláthatóvá teszi a közös munkát, azonban azt a rugalmasságot mindig érdemes beletervezni, ami egy soknemzetiségű, eltérő szociális, kulturális háttérrel érkező fiatalok csoportjához szükséges. Alkalmazkodj a csoportdinamikához és a valósághoz: néha szükség van újratervezésre.

6. Adj teret a közösségépítésnek!
A tanulás és a tevékenységek mellé csempéssz be bátran a nemzetközi esten túlmutató programokat is, ami a résztvevők közötti kapcsolatokat építi - például bátorság próba, ismerkedés a helyiekkel különböző eseményeken… stb.

7. Legyen jövője!
Az ifjúsági projekt hatása nem abban a hétben teljesedik ki, amit együtt töltötök, hanem azon túl kell, hogy mutasson. Tervezzetek későbbi együttműködéseket, készítsetek közös platformokat, ahol tovább folytatódhat a közös munka.

 

Cikksorozatunkban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyekkel sikeresen navigálhattok a projekttervezés – pályázatírás – megvalósítás bermudaháromszögében, legyen szó technikai apróságokról vagy a megvalósítás során jelentkező kihívásokról.

Korábbi cikk:

5 apróság, amin elcsúszhat a pályázatod

 

Kapcsolódó hírek

top
Valószínűleg a legtutipp tippek Erasmus+ pályázóknak
2020 lesz a jelenlegi pályázási rendszer utolsó éve. Ideje beizzítani a pályázatíró futóműveket! Kezdetnek, íme, 10 tuti tipp Erasmus+ pályázóknak a 2019-es nívódíjasoktól!
top
Hogyan kommunikáljuk hatékonyan Erasmus+ eredményeinket?
Idén ősszel is megrendezésre kerül a disszeminációs tréning a 2017, 2018 és 2019-ben támogatást nyert pályázók számára!
top
E+ Vitamin Képzés
Nyerj energiát velünk és tervezz sikeres Erasmus+ projektet!
top
A TE UTAD!
Idén nyáron is csatlakozunk a fesztiválozó tömeghez!
top
START + infónap Budapesten
Április 12-én tartott ingyenes rendezvényünkön ifjúsági területen dolgozó szervezetek és intézmények hallhatnak pályázati tanácsokat.
Tempus Közalapítvány
Erasmus+ ifjúsági csoport:
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
E-mail: info@tpf.hu
Tel.:(+36 1) 237-1300
Fax:(+36 1) 239-1329
Hírlevél:
A hírlevélre feliratkozással megismertem az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, és hozzájárulok ahhoz, hogy a Tempus Közalapítvány a hírlevél feliratkozáshoz megadott személyes adataimat az abban foglaltak szerint kezelje.